SÖRAB:s sorteringskompisar har fått nya namn

 

Våra sorteringskompisar har fått nya fina namn! Sorteringskompisarna är de figurer som finns på SÖRAB:s nya skolwebb. Deras uppgift är att hjälpa barn (och vuxna) att bli ännu bättre på att sortera sina sopor. Vi på SÖRAB vill tacka alla skolbarn som skickade in härliga, roliga och fyndiga namnförslag. En jury på SÖRAB valde ut de vinnande namnen bland alla förslag som kommit in. De klasser som kom på de vinnande bidragen har blivit meddelade och har fått vinsterna utbetalade till klasskassan. Tröstpriser (en fin sorteringsguide och klistermärken med Sorteringskompisar) är på väg till de klasser som inte vunnit.

 

Här är de vinnande bidragen:

 

Språkskolan Upplands Väsby 3A

 

Återfixa (kategori Återbruk)
Matis (kategori Matavfall)

 

Gustav Vasaskolan 2A

Farlis (kategori Farligt avfall)
Pappris (kategori Tidningar)
Restis (kategori Restavfall)

 

Duvboskolan 3B Sundbyberg

Metallika (kategori Metall)

 

Runbackaskolan 3A Sollentuna

Färgis (kategori Färgat glas)

 

Kymlingeskolan 2B Sundbyberg

Elektro (kategori Elektronik)
Batte (kategori Batterier)
Lampis (kategori Lampor)
Tex (kategori Textil)
Kartongis (Kategori Kartong)

 

Sofielundsskolan åk2, Linden 2 Sollentuna

Medis (kategori Medicin)
Plastis (kategori Plast)

 

Fjällenskolan 3B Järfälla

GlasKlara (kategori Ofärgat glas)

 

Tröstpriser:

Gustav Vasaskolan 2B Vallentuna
Runbackaskolan 3B Sollentuna
Danderyds Montessoriskola klass 1-3B

Kartongis (kartong)

Arrow down

Elektronik finns nästan överallt. I telefoner, datorer, hörlurar, kaffebryggare och andra elektriska apparater. Elektronik innehåller giftiga ämnen som till exempel kvicksilver och batterisyra, och ska därför lämnas på återvinningscentralen som el-avfall.

Färgis (färgat glas)

Arrow down

Flaskor och burkar i olika färger är glasförpackningar och sorteras som färgat glas. För att tillverka nytt glas behövs det jättemycket värme och energi - något vi vill spara på. Därför är det viktigt att återvinna glasförpackningar. De kan bli till nytt glas hur många gånger som helst!

Farlis (farligt avfall)

Arrow down

Farligt avfall är starka och giftiga grejer som målarfärg, kemikalier, nagellack eller hårfärgningsmedel. Farligt avfall lämnar du på återvinningscentralen. Det är jätteviktigt att farligt avfall sorteras rätt för att det inte ska förgifta luften, jorden eller vattnet vi dricker.

Lampis (lampor)

Arrow down

Gamla lampor lämnar du på återvinningscentralen med glödlampor, LED-lampor och lysrör. Glödlampor, lysrör och lågenergilampor innehåller kvicksilver som är jättefarligt för miljön och giftigt för människor och djur.

Matis (matavfall)

Arrow down

Restavfall är de sopor som blir kvar när du har återvunnit allt annat. Till exempel tops, tandborstar, stearinljus och kuvert. Restavfallet återvinns inte, utan bränns och blir till värme och el.

Metallika (metall)

Arrow down

Konservburkar, sprayburkar, kapsyler, burklock, aluminiumfolie eller gamla kaviartuber - metall finns lite överallt. Sorterar du metallförpackningar, kan de återvinnas. Då behöver vi inte tillverka så mycket ny metall, vilket sparar en massa energi.

Vanliga Frågor

Sidan uppdaterades senast: 2023-06-30 12:58:08