Farligt avfall

Har du ett företag eller verksamhet har du skyldighet att sortera ut miljöfarligt avfall och måste själv bekosta omhändertagandet av det. Du är även skyldig att rapportera vilka mängder och typer av farligt avfall som genereras i verksamheten och vart det transporteras.

Det är endast hushåll som får lämna farligt avfall på miljöstationer och återvinningscentraler.

Farligt avfall kräver säker hantering eftersom det kan vara brandfarligt, frätande eller giftigt för människor och miljö.

På Hagby Återvinningsanläggning i Täby kan företag och verksamheter lämna farligt avfall. Våra kunniga kemister hjälper till vid mottagningen och säkerställer att hanteringen sker miljömässigt korrekt och tryggt för både kund och personal.

Öppettider på mottagningen för farligt avfall: Helgfria vardagar 10.00-15.00.

Nedanstående priser gäller under förutsättning att avfallet är identifierat, försorterat och uppmärkt. SÖRAB förbehåller sig rätten att ta ut extra tilläggsavgift/hanteringskostnad i avvikande fall:

  • 800 kr/timme
  • därefter 450 kr/påbörjad halvtimme

Kostnad för avlämning utanför FA-mottagningens ordinarie öppettider (dock inom Hagby kundmottagnings ordinarie öppettider):

  • fakturakunder      500 kr/tillfälle
  • kortkunder          1000 kr/tillfälle

Asbest

Asbest tas endast emot på Löt Avfallsanläggning.
OBS! Asbest ska alltid vara förpackad och väl tillsluten.

När du lämnar avfallet ska en ifylld deklaration lämnas till kundmottagaren. 

Krav på registrering

Naturvårdsverket har ett digitalt system för spårbarhet och rapportering av farligt avfall. Alla verksamheter som producerar, transporterar och behandlar farligt avfall ska rapportera sina flöden. Kraven på rapportering gäller samtliga verksamhetsutövare som genererar farligt avfall. Det som ska rapporteras är bland annat avfallskod, volym, avfallsproducent, transportör och mottagare.

För att lämna farligt avfall ska du ha med dig ett korrekt ifyllt transportdokument för leveransen.

I länkarna längst ned på sidan finner du de blanketter du behöver och kan läsa våra allmänna villkor. Där hittar du bland annat villkor för leveranser, anmälan samt ordningsföreskrifter.

 

Priser Farligt avfall:

Samtliga priser avser mottagning av småförpackningar.
Priserna är exklusive moms samt minimidebitering är 1 kg.
Avrundning sker enligt standard.

Småkemikalier

Småkemikalier A–Ö

Färgavfall

Färgavfall

Oljeavfall

Oljeavfall

Trycksatta behållare

Trycksatta behållare

Aktuellt på SÖRAB

Arkiv

Sortera på år

En stor liftdumper på en deponi

3 september

Löt - en regional avfallsanläggning under utveckling

Löt Avfallsanläggning i norra Vallentuna är en av Stockholmsregionens betydande anläggningar med en aktiv deponi. Här har SÖRAB tillstånd att årligen ta emot 630 000 ton avfall (inkl förorenad jord samt aska).

I mitten av 70-talet insåg man att varje kommun, på egen hand, inte längre kunde leva upp till de ökande miljökraven på avfallsbehandlingsanläggningar. Några kommuner i norra Stockholms län bestämde sig för att göra en gemensam satsning på framtidens avfallsanläggning.

Efter att ha studerat ett flertal platser i norra Storstockholm fann man en lämplig plats vid Söderhall i norra Vallentuna. Platsens naturliga geologiska förutsättningar skulle klara av en framtida avfallsanläggning och uppfylla högt ställda miljökrav. 

Området består av tre dalgångar med upp till tio meter tät lera i botten. Det ger en säkerhet mot läckage från lakvatten till grundvatten.

Söderhalls Renhållningsverk AB (SÖRAB) bildades 1978 för att omhänderta de 10 ägarkommunernas avfall och bygga Löt. 1995 togs anläggningen i drift. 

Verksamheten nu och framåt

Alla bilar passerar kundmottagningen vid infarten. Efter invägning visar kundmottagaren bilarna vidare till aktuell avlämningsplats beroende på vad deras last består av. Kontrollen av lassen är extra viktig och kräver stor kunskap och säkra system när avfallet ska deponeras eller är någon form av farligt avfall som ska behandlas. 

Den största verksamheten på anläggningen är hantering av förorenad jord som är ett samarbetsprojekt tillsammans med PreZero Recycling AB. På Löt har SÖRAB tillstånd att ta emot och behandla upp till 265 000 ton förorenad jord per år. Den behandlade jorden kan återanvändas som konstruktionsmaterial.

Det finns även en sorteringsplatta där trä, annat brännbart material och metall sorteras ut ur inkomna lass. Det brännbara materialet flisas på plats och levereras som bränsle till energianläggningar. 

SÖRAB tillhandahåller även lagringsytor åt externa aktörer, bedriver täktverksamhet och inom området finns en mindre återvinningscentral för hushållens grovavfall och förpackningar.

Behovet av att hantera tunga massor och förorenad jord växer i samhället. SÖRAB räknar därför med att verksamheterna på Löt kommer att expandera under kommande år. Förberedelser för detta har påbörjats genom omdisponering av ytor. En utökning av personalstyrkan kommer även behövas. Nu söker vi en Driftledare tunga massor & deponi. Läs mer och ansök via jobbet.se (länk nedan).

Flygbild över Löt Avfallsanläggning

Fakta Löt Avfallsanläggning

Deponering i celler

Deponiområdet är indelat i celler där avfall med olika egenskaper kan deponeras i olika celler. Det gör att lakvatten från olika delar kan kontrolleras separat och genomgå olika rening beroende på innehåll. För varje ton som deponeras avsätts pengar för att säkerställa den framtida avslutningen av verksamheten, kontroll under avslutningsperioden och återställning av platsen. 

Lakvattenbehandling

På Löt renas lakvattnet i en lokal anläggning som består av olika filter, uppsamlings- och luftningsdammar, en kontinuerlig biologisk reningsanläggning (KBR) samt översilning över ett stort markområde före utsläpp i vattendrag med avledning till sjön Jälnan. Efter en omfattande provtagning av vattnet kontrolleras att inget vatten tar sig oönskade vägar och att reningssystemet har planerad effekt. 

Gasutvinning

Deponigasen som bildas i några av de äldre deponietapperna på Löt används till uppvärmning av egna lokaler och det lakvatten som behandlas i KBR-anläggningen.

En kasserad tom guldram som ligger på sten och tegel

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2024-08-14 09:31:08