Minska
avfallsmängden

Minska avfallsmängden

I Sverige är vi ganska duktiga på att ta hand om vårt avfall. Det mesta blir material till nya produkter eller energi. Men mängderna avfall fortsätter att öka stadigt. Att få dem att istället minska, att förebygga avfall, är nästa stora utmaning.

Prioriterad fråga i EU, Sverige och SÖRAB-regionen

Arbetet med att förebygga mängden avfall och mängden farliga ämnen i avfallet är prioriterat av EU. Avfallsminimering är det högsta steget i EU:s avfallshierarki. Även i den nationella och den regionala avfallsplanen för SÖRAB-kommunerna är avfallsminimering en prioriterad fråga.

Varför ska vi arbeta för att minska avfallet?

Mindre mängder avfall och mindre farligt avfall är positivt för miljön på flera sätt. Att minska mängden avfall ger miljövinster i form av lägre energibehov, mindre tärande på jordens resurser och mindre utsläpp av växthusgaser. Forskning visar att de årliga utsläppen av växthusgaser kan minska med 300 000 ton om mängden kommunalt avfall i Sverige blir drygt 5 procent lägre. Det motsvarar de årliga utsläppen av växthusgaser från en medelstor svensk kommun.

Att förebygga gifter i avfallet bidrar till att minska giftspridningen i samhället. Avfall som inte innehåller giftiga ämnen återförs enklare till kretsloppet.

Avfallsminimering får dock inte förväxlas med sopsortering, eftersom mer sopsortering inte innebär att den totala mängden avfall minskar. Sopsortering leder till miljöförbättringar eftersom mer avfall kan återvinnas, men minskar inte mängden avfall som uppkommer.

Hur gör man?

Hur man kan minska avfallsmängden i samhället kan sammanfattas i följande övergripande punkter:

  • Hållbar konsumtion
  • Längre livslängd för produkter
  • Mindre avfall som kastas
  • Hållbar produktion

Tänkvärd kortfilm “Foodwaste=Moneywaste”

Du kan också bidra

Om vi blir fler som arbetar för att minska avfallet kan vi göra skillnad.

Så här kan du göra för att minska avfallet:

Sorteringsguiden

Aktuellt på SÖRAB

Arkiv

Sortera på år

En stor liftdumper på en deponi

3 september

Löt - en regional avfallsanläggning under utveckling

Löt Avfallsanläggning i norra Vallentuna är en av Stockholmsregionens betydande anläggningar med en aktiv deponi. Här har SÖRAB tillstånd att årligen ta emot 630 000 ton avfall (inkl förorenad jord samt aska).

I mitten av 70-talet insåg man att varje kommun, på egen hand, inte längre kunde leva upp till de ökande miljökraven på avfallsbehandlingsanläggningar. Några kommuner i norra Stockholms län bestämde sig för att göra en gemensam satsning på framtidens avfallsanläggning.

Efter att ha studerat ett flertal platser i norra Storstockholm fann man en lämplig plats vid Söderhall i norra Vallentuna. Platsens naturliga geologiska förutsättningar skulle klara av en framtida avfallsanläggning och uppfylla högt ställda miljökrav. 

Området består av tre dalgångar med upp till tio meter tät lera i botten. Det ger en säkerhet mot läckage från lakvatten till grundvatten.

Söderhalls Renhållningsverk AB (SÖRAB) bildades 1978 för att omhänderta de 10 ägarkommunernas avfall och bygga Löt. 1995 togs anläggningen i drift. 

Verksamheten nu och framåt

Alla bilar passerar kundmottagningen vid infarten. Efter invägning visar kundmottagaren bilarna vidare till aktuell avlämningsplats beroende på vad deras last består av. Kontrollen av lassen är extra viktig och kräver stor kunskap och säkra system när avfallet ska deponeras eller är någon form av farligt avfall som ska behandlas. 

Den största verksamheten på anläggningen är hantering av förorenad jord som är ett samarbetsprojekt tillsammans med PreZero Recycling AB. På Löt har SÖRAB tillstånd att ta emot och behandla upp till 265 000 ton förorenad jord per år. Den behandlade jorden kan återanvändas som konstruktionsmaterial.

Det finns även en sorteringsplatta där trä, annat brännbart material och metall sorteras ut ur inkomna lass. Det brännbara materialet flisas på plats och levereras som bränsle till energianläggningar. 

SÖRAB tillhandahåller även lagringsytor åt externa aktörer, bedriver täktverksamhet och inom området finns en mindre återvinningscentral för hushållens grovavfall och förpackningar.

Behovet av att hantera tunga massor och förorenad jord växer i samhället. SÖRAB räknar därför med att verksamheterna på Löt kommer att expandera under kommande år. Förberedelser för detta har påbörjats genom omdisponering av ytor. En utökning av personalstyrkan kommer även behövas. Nu söker vi en Driftledare tunga massor & deponi. Läs mer och ansök via jobbet.se (länk nedan).

Flygbild över Löt Avfallsanläggning

Fakta Löt Avfallsanläggning

Deponering i celler

Deponiområdet är indelat i celler där avfall med olika egenskaper kan deponeras i olika celler. Det gör att lakvatten från olika delar kan kontrolleras separat och genomgå olika rening beroende på innehåll. För varje ton som deponeras avsätts pengar för att säkerställa den framtida avslutningen av verksamheten, kontroll under avslutningsperioden och återställning av platsen. 

Lakvattenbehandling

På Löt renas lakvattnet i en lokal anläggning som består av olika filter, uppsamlings- och luftningsdammar, en kontinuerlig biologisk reningsanläggning (KBR) samt översilning över ett stort markområde före utsläpp i vattendrag med avledning till sjön Jälnan. Efter en omfattande provtagning av vattnet kontrolleras att inget vatten tar sig oönskade vägar och att reningssystemet har planerad effekt. 

Gasutvinning

Deponigasen som bildas i några av de äldre deponietapperna på Löt används till uppvärmning av egna lokaler och det lakvatten som behandlas i KBR-anläggningen.

En kasserad tom guldram som ligger på sten och tegel

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2023-12-05 12:48:21