Farligt avfall

Farligt avfall

Farligt avfall kan skada miljön om det lämnas på fel ställe. Detta avfall kan till exempel vara giftigt eller cancerframkallande. Det får inte hamna bland det övriga restavfallet eller spolas ner i avloppet, utan ska lämnas till särskild insamling.

På återvinningscentralerna finns miljöstationer där de flesta slags farligt avfall tas emot. Många kommuner erbjuder hämtning av farligt avfall direkt hos hushållen. Gå in på din kommuns webbplats för att se vad som gäller hos dig! Visst farligt avfall kan du också lämna i butiker och liknande.

OBS! Märk alltid ditt farliga avfall med innehåll om det inte redan står på behållaren – för allas säkerhet. Och lämnar du in saker som kan se ut som ammunition, granater etc – tala alltid med personalen så att de vet att det är ofarligt. Läs mer här >>

Exempel på farligt avfall:

Aceton, Asbest, Avfettningsmedel, Batterier, Kemikalier, Kvicksilvertermometrar, Lack, Målarfärg, Lacknafta, Lågenergilampa, Lysrör, Nagellack, Parfymer etc.

OBS! Avfall innehållande asbest tas emot i små mängder (enstaka, max 3 kg) på alla SÖRABs återvinningscentraler utom Stockby. Har du större mängder så lämnar du detta på Löt Avfallsanläggning. Asbest ska alltid vara förpackad och lämnas väl tillsluten. På Löt ska en deklaration fyllas i hos kundmottagningen innan avlämnandet.

Explosivt avfall:

Fyrverkerier och nödraketer som är avfyrade kan du lägga i restavfallet. Återförsäljare av nödraketer brukar ta emot utgångna varor från kunder som köper nya.

Vapen, ammunition, sprängmedel, sprängkapslar och patroner bör lämnas till polisen. Polisen har skyldighet att undersöka och omhänderta misstänkt farliga föremål som upphittas.

Andra explosiva produkter som inte får hanteras på våra återvinningscentraler är nitroglycerin och nitroglykol, svartkrut och pikrinsyra. Även här bör polis kontaktas. Vid inlämning av explosiva ämnen, transportera aldrig själv föremålet till polisstationen. Kontakta istället polisen som kan komma och undersöka föremålet på plats.

Inte heller PU (pyroteknisk säkerhetsutrustning) som demonterats ur bilar som reparerats eller skrotats, krockkuddar och bältesförsträckare får lämnas till våra återvinningscentraler. Alla fordon som ska återvinnas i Sverige måste enligt svensk lag vara neutraliserade på airbags och övrig PU innan fragmentering och materialåtervinning kan ske. Detta sker hos certifierade bildemonterare (se bilretur.se).

Vad händer sen?

Farligt avfall behandlas på olika sätt:

  • Det som går att rena återvinns och används igen.
  • Annat bränns i särskilt godkända förbränningsanläggningar.
  • Det som inte kan tas omhand på dessa sätt slutförvaras under kontrollerade former på en deponi (tipp) som är särskilt godkänd för detta.
  • Inlämnade kyl- och frysskåp/boxar töms på ”freon” innan vidare hantering.

Speciellt för SÖRAB är att vi hanterar vattenbaserad färg som farligt avfall.

Sorteringsguiden

Aktuellt på SÖRAB

Arkiv

Sortera på år

En stor liftdumper på en deponi

3 september

Löt - en regional avfallsanläggning under utveckling

Löt Avfallsanläggning i norra Vallentuna är en av Stockholmsregionens betydande anläggningar med en aktiv deponi. Här har SÖRAB tillstånd att årligen ta emot 630 000 ton avfall (inkl förorenad jord samt aska).

I mitten av 70-talet insåg man att varje kommun, på egen hand, inte längre kunde leva upp till de ökande miljökraven på avfallsbehandlingsanläggningar. Några kommuner i norra Stockholms län bestämde sig för att göra en gemensam satsning på framtidens avfallsanläggning.

Efter att ha studerat ett flertal platser i norra Storstockholm fann man en lämplig plats vid Söderhall i norra Vallentuna. Platsens naturliga geologiska förutsättningar skulle klara av en framtida avfallsanläggning och uppfylla högt ställda miljökrav. 

Området består av tre dalgångar med upp till tio meter tät lera i botten. Det ger en säkerhet mot läckage från lakvatten till grundvatten.

Söderhalls Renhållningsverk AB (SÖRAB) bildades 1978 för att omhänderta de 10 ägarkommunernas avfall och bygga Löt. 1995 togs anläggningen i drift. 

Verksamheten nu och framåt

Alla bilar passerar kundmottagningen vid infarten. Efter invägning visar kundmottagaren bilarna vidare till aktuell avlämningsplats beroende på vad deras last består av. Kontrollen av lassen är extra viktig och kräver stor kunskap och säkra system när avfallet ska deponeras eller är någon form av farligt avfall som ska behandlas. 

Den största verksamheten på anläggningen är hantering av förorenad jord som är ett samarbetsprojekt tillsammans med PreZero Recycling AB. På Löt har SÖRAB tillstånd att ta emot och behandla upp till 265 000 ton förorenad jord per år. Den behandlade jorden kan återanvändas som konstruktionsmaterial.

Det finns även en sorteringsplatta där trä, annat brännbart material och metall sorteras ut ur inkomna lass. Det brännbara materialet flisas på plats och levereras som bränsle till energianläggningar. 

SÖRAB tillhandahåller även lagringsytor åt externa aktörer, bedriver täktverksamhet och inom området finns en mindre återvinningscentral för hushållens grovavfall och förpackningar.

Behovet av att hantera tunga massor och förorenad jord växer i samhället. SÖRAB räknar därför med att verksamheterna på Löt kommer att expandera under kommande år. Förberedelser för detta har påbörjats genom omdisponering av ytor. En utökning av personalstyrkan kommer även behövas. Nu söker vi en Driftledare tunga massor & deponi. Läs mer och ansök via jobbet.se (länk nedan).

Flygbild över Löt Avfallsanläggning

Fakta Löt Avfallsanläggning

Deponering i celler

Deponiområdet är indelat i celler där avfall med olika egenskaper kan deponeras i olika celler. Det gör att lakvatten från olika delar kan kontrolleras separat och genomgå olika rening beroende på innehåll. För varje ton som deponeras avsätts pengar för att säkerställa den framtida avslutningen av verksamheten, kontroll under avslutningsperioden och återställning av platsen. 

Lakvattenbehandling

På Löt renas lakvattnet i en lokal anläggning som består av olika filter, uppsamlings- och luftningsdammar, en kontinuerlig biologisk reningsanläggning (KBR) samt översilning över ett stort markområde före utsläpp i vattendrag med avledning till sjön Jälnan. Efter en omfattande provtagning av vattnet kontrolleras att inget vatten tar sig oönskade vägar och att reningssystemet har planerad effekt. 

Gasutvinning

Deponigasen som bildas i några av de äldre deponietapperna på Löt används till uppvärmning av egna lokaler och det lakvatten som behandlas i KBR-anläggningen.

En kasserad tom guldram som ligger på sten och tegel

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2023-12-05 10:59:02