Tidningar
och returpapper

Tidningar och returpapper

Från 2022 är producentansvaret för returpapper avskaffat och kommunerna ansvarar nu för insamling och återvinning. Det finns behållare uppställda lite varstans i kommunerna där du kan lämna ditt returpapper. I stort sett alla returpappersbehållare står kvar där de stått tidigare, se karta.

Har du frågor/synpunkter gällande tömning av returpappersbehållare vid återvinningsstationer vänligen kontakta Ohlssons AB (vår entreprenör som tömmer returpapper)

Tfn: 08-128 082 00

e-post: Returpapper.sthlm@ohlssons.se

Vissa kommuner erbjuder även fastighetsnära insamling, se din kommuns webbplats.

Exempel på Returpapper:

Dags- och veckotidningar, broschyrer, reklamblad, kontorspapper, telefonkataloger, pocketböcker

Tänk på att ta bort plastomslag och påklistrade reklamlappar och post-itlappar innan trycksaken/tidningen läggs i behållaren. Minsta lilla klisterklump från t ex en post-itlapp kan orsaka stopp i återvinningsprocessen.

Vad händer sen?

Pappersfibern kan återvinnas upp till fem till sju gånger innan den är utsliten och förbränns. På sorteringsanläggningarna grovsorteras det som inte är tidningar bort innan de skickas vidare till ett pappersbruk. Returpappret genomgår en process där trycksvärtan tas bort och pappret blir till massa. Pappersmassan formeras sedan till nytt papper i pappersmaskinen.

Efter tillverkningen rullas pappret upp på stora rullar, som sedan skärs ner till mindre rullar som levereras till tidningstryckerier och på så sätt blir nya tidningar. En viss del av de insamlade tidningarna återvinns till hushålls- och toalettpapper.

Energibesparingen vid användning av returfibrer (återvinning) är 70 procent jämfört med användning av ny fiber vid tillverkningen.

Varje år samlas det in ca 480 000 ton returpapper. Efter utsortering av främmande material återstår ca 450 000 ton, vilket motsvarar ca 54 kg per person i Sverige. I sin helhet används detta sedan till tillverkning av nytt papper. Returpapper är en viktig råvara för den Svenska pappersindustrin. Totalt används 1 miljon ton tidningar i papperstillverkningen.

Pappret används till 100% i svenska pappersbruk. Det ingår i t.ex. nytt tidningspapper, och mjukpapper såsom toalettpapper.
De som använder mest returpapper är Braviken och Hallsta (Holmen), Hylte (Stora Enso) och Lilla Edet (SCA Hygiene).

Sorteringsguiden

Aktuellt på SÖRAb

Arkiv

Sortera på år

Teddy och Helena står flankerade av två personer från Solna och har tagit emot diplom, blommor och ett konstverk i trä med en häger.

23 maj

Solnas miljöpris 2025 till Returpunkten

Vi är glada och stolta över att Returpunkten i Solna centrum har tilldelats Solna stads miljöpris 2025!

Priset delas ut till aktörer som gör betydelsefulla insatser för miljön, och juryn lyfter bland annat fram hur Returpunkten bidrar till ett mer hållbart samhälle genom att göra återbruk enkelt, tillgängligt och inspirerande. Här kan besökare lämna in saker för återanvändning, hitta nya favoriter, laga det som gått sönder – och få hjälp av kunnig personal på plats.

Med pysselkvällar, reparationer och kreativa fixaraktiviteter har Returpunkten blivit en uppskattad mötesplats där hållbarhet får ta plats i vardagen.

Stort tack till Solna stad – och till alla som besöker, bidrar och gör Returpunkten levande!

 

Några rader om konstverket som är skapat av Mattias Bäcklin, konstnär från Solna:

“Träbiten är en del av en ek som avverkats av parkförvaltningen. Jag fick tillstånd av dom att ta träbitar att göra konst av som jag hittade på deras avlämningsplats, så återvinning!

Reliefen föreställer en häger i ett karaktäristiskt hukat tillstånd. Hägern tycker jag är en symbolisk art för hur Solna stad och dess natur samverkar på ett bra sätt. På vintern kan man se upp till femtio stycken hägrar när parkförvaltningen kör dit en lastbil och utfordrar dom med fisk. Och med tanke på att hägern är högt upp i näringskedjan så är det ett tecken på att naturen runt Solna mår bra.”

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2024-01-03 15:04:07