Stockby Returpark

Välkommen till Stockby Returpark på Lidingö. Här kan du som boende i någon av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby eller Vallentuna utan kostnad lämna användbara prylar och textilier till återbruk samt grovavfall, elavfall eller ditt farliga avfall. På Stockby kan du lämna mindre mängder trädgårdsavfall (= ca en säck/gång). Större mängder lämnas på Södergarn trädgårdsavfallsanläggning.

Var och när?

Stockbyvägen 3, Lidingö – se karta för vägbeskrivning och öppettider>>

Tips! Vi har som minst återvinnare på den här anläggningen på vardagar efter kl 17.00. Även kl 09.00-11.00 under helgerna är det något lugnare. Öppettiderna kan vara förändrade under helger och röda dagar – se avvikande öppettider i rullisten via kartan i länken ovan.

På den här anläggningen fokuserar vi mycket på återbruk och du bjuds på en annorlunda återvinningsupplevelse med konstverk gjorda av Torstenssons Art & design. Konstverken är tillverkade av återbrukade material och kanske inte det material du tror vid första anblicken. Se smakprov här >>

NYHET – Returchansen

I Returchansen hittar du saker som sorterats bort av oss i Återbruk, men som förtjänar en sista chans att få återanvändas istället för att kastas.

Saker som lämnas till Återbruk på våra anläggningar och kan säljas i andra hand ger vi vidare till våra samarbetspartners för återbruk. Saker som inte kan gå till försäljning kan vi rädda genom att vi skänker bort dem i vårt nya koncept Returchansen!

Så fungerar Returchansen på Stockby:

  • Alla saker som skänks bort i Returchansen är märkta med en gul etikett.
  • Varje hushåll får välja max fem saker vid varje besök. Tänk på att du bara får ta saker för eget bruk.
  • Checka ut ditt fynd innan du tar med det hem. På så sätt kan vi mäta hur mycket saker som fortsätter att leva vidare och göra nytta.
  • Till Returchansen lämnar du inte in saker. Det gör du istället till Återbruk, som du hittar på andra sidan i lokalen.


Välkommen att fynda! Tillsammans får vi jordens resurser att räcka längre.

Hitta på Stockby Returpark

Översiktskarta över fraktioner på Stockby Returpark (länk för nedladdning i länklistan längre ner):

Sorteringsguiden

Aktuellt på SÖRAB

Arkiv

Sortera på år

En stor liftdumper på en deponi

3 september

Löt - en regional avfallsanläggning under utveckling

Löt Avfallsanläggning i norra Vallentuna är en av Stockholmsregionens betydande anläggningar med en aktiv deponi. Här har SÖRAB tillstånd att årligen ta emot 630 000 ton avfall (inkl förorenad jord samt aska).

I mitten av 70-talet insåg man att varje kommun, på egen hand, inte längre kunde leva upp till de ökande miljökraven på avfallsbehandlingsanläggningar. Några kommuner i norra Stockholms län bestämde sig för att göra en gemensam satsning på framtidens avfallsanläggning.

Efter att ha studerat ett flertal platser i norra Storstockholm fann man en lämplig plats vid Söderhall i norra Vallentuna. Platsens naturliga geologiska förutsättningar skulle klara av en framtida avfallsanläggning och uppfylla högt ställda miljökrav. 

Området består av tre dalgångar med upp till tio meter tät lera i botten. Det ger en säkerhet mot läckage från lakvatten till grundvatten.

Söderhalls Renhållningsverk AB (SÖRAB) bildades 1978 för att omhänderta de 10 ägarkommunernas avfall och bygga Löt. 1995 togs anläggningen i drift. 

Verksamheten nu och framåt

Alla bilar passerar kundmottagningen vid infarten. Efter invägning visar kundmottagaren bilarna vidare till aktuell avlämningsplats beroende på vad deras last består av. Kontrollen av lassen är extra viktig och kräver stor kunskap och säkra system när avfallet ska deponeras eller är någon form av farligt avfall som ska behandlas. 

Den största verksamheten på anläggningen är hantering av förorenad jord som är ett samarbetsprojekt tillsammans med PreZero Recycling AB. På Löt har SÖRAB tillstånd att ta emot och behandla upp till 265 000 ton förorenad jord per år. Den behandlade jorden kan återanvändas som konstruktionsmaterial.

Det finns även en sorteringsplatta där trä, annat brännbart material och metall sorteras ut ur inkomna lass. Det brännbara materialet flisas på plats och levereras som bränsle till energianläggningar. 

SÖRAB tillhandahåller även lagringsytor åt externa aktörer, bedriver täktverksamhet och inom området finns en mindre återvinningscentral för hushållens grovavfall och förpackningar.

Behovet av att hantera tunga massor och förorenad jord växer i samhället. SÖRAB räknar därför med att verksamheterna på Löt kommer att expandera under kommande år. Förberedelser för detta har påbörjats genom omdisponering av ytor. En utökning av personalstyrkan kommer även behövas. Nu söker vi en Driftledare tunga massor & deponi. Läs mer och ansök via jobbet.se (länk nedan).

Flygbild över Löt Avfallsanläggning

Fakta Löt Avfallsanläggning

Deponering i celler

Deponiområdet är indelat i celler där avfall med olika egenskaper kan deponeras i olika celler. Det gör att lakvatten från olika delar kan kontrolleras separat och genomgå olika rening beroende på innehåll. För varje ton som deponeras avsätts pengar för att säkerställa den framtida avslutningen av verksamheten, kontroll under avslutningsperioden och återställning av platsen. 

Lakvattenbehandling

På Löt renas lakvattnet i en lokal anläggning som består av olika filter, uppsamlings- och luftningsdammar, en kontinuerlig biologisk reningsanläggning (KBR) samt översilning över ett stort markområde före utsläpp i vattendrag med avledning till sjön Jälnan. Efter en omfattande provtagning av vattnet kontrolleras att inget vatten tar sig oönskade vägar och att reningssystemet har planerad effekt. 

Gasutvinning

Deponigasen som bildas i några av de äldre deponietapperna på Löt används till uppvärmning av egna lokaler och det lakvatten som behandlas i KBR-anläggningen.

En kasserad tom guldram som ligger på sten och tegel

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2023-12-12 15:49:29